20. siječnja 1892. godine odigrana je prva službena košarkaška utakmica u gradu Springfieldu u SAD-u, u dvorani gimnazije YMCA, a igrači su bili upravo učenici te gimnazije. Točno 80 godina kasnije u Čakovcu upućena je pozivnica ljubiteljima sporta na osnivačku skupštinu Košarkaškog kluba Čakovec koja se održala 20. siječnja 1972., a danas taj klub nosi ime KK Međimurje Čakovec.

Na skupštini je usvojen statut Kluba, uspostavljena je Uprava kluba, imenovan je i predsjednik Ivica Žišković te tajnik, danas pokojni, Ivan Vugrinec. Seniorska ekipa postojala je i prije službenog osnivanja kluba a igrala je pod nazivom DTO Partizan Čakovec.

Nakon službenog osnivanja kluba, stvoreni su uvjeti za uključivanje u redovna natjecanja koje je provodio Košarkaški savez Hrvatske. Prva ekipa nije imala puno, imali su komadić asfalta na otvorenom u centru grada, jedni druge, ogromnu želju za igrom i još veću ljubav prema našem sportu, koju su prenijeli na mlađe generacije.

U 50 godina postojanja, kroz klub je prošlo mnogo generacija i stotine igrača, a svaki od njih ostavio dio sebe i time je klub postajao sve veći. Bilježili smo brojne pobjede koje smo slavili s euforijom, ali i poraze iz kojih smo puno naučili.

Danas brojimo 94 članova i natječemo se u šest uzrasta.

Postižemo rezultate na koje bi svatko bio ponosan, a “dečkima s asfalta”, čiji unuci danas igraju košarku pod okriljem našeg kluba, možemo biti zahvalni što su pokrenuli struju čiji tok slijedimo i danas.

Košarkaški klub Međimurje priprema za ovu godinu proslavu ove velike obljetnice koja će se obilježiti svečanom akademijom, ali i atraktivnom utakmicom s nekim od najboljih hrvatskih klubova. (mm)

Foto isječci: Privatna arhiva