Dvije ekipa dječaka KK Međimurje Čakovec U13 i U12, u suradnji sa ŽKK Radost Čakovec i njihovom ekipom kadetkinja, sudjelovali su na velikom međunarodnom uskrsnom turniru u češkom glavnom gradu Pragu pod nazivom Easter Euro Basket 2023.

Od 5. do 9. travnja dvije ekipe dječaka KK Međimurje Čakovec natjecale su se u dvije dobne skupine protiv ekipa iz nekoliko država, najviše iz Češke, te Slovačke, Latvije, Gruzije, Srbije i drugih.

Srebrna medalja za ekipu U13

Još pod dojmom dvorane i atmosfere turnira, dječaci U13 uzrasta turnir su započeli porazom 90:28 protiv BK Brandy´s nad Labem iz Češke. To ih nije spriječilo da već idući dan ostvare prvu pobjedu protiv BC Beostyle iz Srbije rezultatom 33:22.

Nakon još jedne uvjerljive pobjede protiv BK MSK Kežmarok rezultatom 58:2, prošli su skupinu i ušli u polufinale, što je odličan rezultat.

Iz druge skupine u polufinalu ih je dočekala momčad Vansdorfa, koju su naši dječaci pobijedili 39:30 i time osigurali svoje mjesto u finalu.

Uz podršku s tribina mlađih kolega i cura iz ŽKK Radost, ostavili su srce na terenu protiv ekipe BK Brady´s nad Labem. Na kraju utakmice naši su dečki ipak morali priznati protivnicima koji su bili fizički znatno nadmoćniji od naše ekipe da su bolji, što je pokazao rezultat 54:22.

Osvojivši srebrnu medalju zlatnog sjaja dokazali smo da možemo parirati jačim ekipama na velikim međunarodnim natjecanjima.

Trener ekipe Mario Novak – Medo, prije nego što je izgubio glas, pohvalio je dečke na trudu i odličnoj igri.

Košarkaški klbu Međimurje U13

U sastavu U13 ekipe bili su: Simon Kovačić, Matej Posavec, Petar Režek, Timo Malvić, Sanjin Sobočan, Niko Terek, Niko Novak, Dorijan Majsan, Fran Lapat, Andro Sambolek, Patrik Ostoja, Viktor Brkinjač i Josip Beuk.

Najmlađi članovi kluba od 9 do 12 godina zaigrali su za ekipu U12. Većini je to bilo prvi put da igraju s košarkašima iz drugih država. Prva utakmica bila je protiv domaće ekipe Tygry Praha. U teškoj utakmici protiv fizički puno jačih od sebe upisali su poraz 82:4.

Nakon odmora i šetnje po glavnom gradu Češke bili su spremni dokazati da i oni znaju igrati košarku. U utakmici protiv Sokol Kbely iz Slovačke držali su se do samog kraja. U posljednjim sekundama protivnik je ipak uspio zabiti jedan koš više pa su malci opet ostali poraženi 26:24.

Do kraja turnira borili su se svim snagama s ekipama starijima i većima od sebe, međutim sreća nije bila na našoj strani. Prvu pobjedu ostvarili su protiv gruzijske momčadi BC ZAZA Paculia BA rezultatom 35:15. Ovom pobjedom dokazali su da je sve moguće.

Iako su osvojili tek osmo mjesto u ukupnom poretku, malci su dokazali da košarka nije samo ubacivanje lopte kroz obruč, već prijateljstvo, iskustvo, ekipa i zajedništvo.

Trenerica Maja Mikolaj je, nakon emotivne zadnje utakmice turnira, svojim ”patuljcima” s ponosom čestitala na borbi i hrabrosti koju su pokazali tijekom cijelog turnira.

Za ekipu U12 igrali su: Filip Leo Korent, Juraj Posavec, Nikša Ovčar, Noa Čurin, Toma Štefičar, Jako Novak, Luka Žignić, Vito Đurkas, Andrija Bistrović, Jan Mezga, Dion Bratuša, Filip Trabe Baranašić i Jakov Pavlic.

Svi naši dečki bodrili su djevojke Radosti koje su u ukupnom poretku osvojile 5. mjesto, a u svojem uzrastu 2006. godišta izvrsno drugo mjesto. Hvala djevojkama na njihovoj podršci i čestitke na osvojenom plasmanu.

Prag ostaje zauvijek u sjećanju

Kući smo se vratili umorni i emotivni, ali i sretni i ponosni, s medaljom oko vrata.

Prag će našim najmlađim selekcijama ostati u sjećanju kao predivan grad s “onim mostom i vurom s patuljcima”, mjesto gdje su stvorili nova prijateljstva, ojačali stara i odigrali svoj prvi veliki međunarodni turnir.

Sve to ne bi bilo moguće bez ogromne podrške roditelja, sponzora i donatora, stoga iz KK Međimurje Čakovec zahvaljuju svima koji su pomogli da našim najmlađim košarkašima priuštimo ovo predivno iskustvo.